Normaal wordt een teef eens per half jaar loops. In deze periode is ze aantrekkelijk voor reuen en kan ze gedekt worden. De eerste loopsheid bij de teef vindt plaats als ze tussen de 6 en 16 maanden oud is. Gemiddeld rond de leeftijd van 9 maanden.
Verschijnselen
De loopsheid begint met het zwellen van de schaamlippen en bloederige uitvloeiing. De teef is aantrekkelijk voor reuen. In het tweede stadium van de loopsheid, zo rond de tiende dag, wordt de uitvloeiing minder en helderder van kleur. De teef is nu bereid tot het accepteren van een reu en zal, als ze er de kans voor krijgt, hier actief naar op zoek gaan. In het laatste stadium van de loopsheid vermindert de uitvloeiing en neemt de zwelling van de schaamlippen weer af. Veel teefjes houden zichzelf goed schoon en likken de uitvloeiing op. Andere maken er een kledderboel van. Er zijn hondenbroekjes in de handel om de uitvloeiing op te vangen. Het is verstandig uw jonge hond hier al aan te laten wennen voordat ze voor de eerste keer loops wordt.
Duur
Gemiddeld duurt de loopsheid zo’n drie weken. Gedurende de hele tijd is de teef aantrekkelijk voor reuen. Vanzelfsprekend kom je niet met een loopse hond trainen. Mocht je hond loops worden dan is het verstandig om zonder hond naar PuppyStar te komen. Dat is wel ongezellig maar dan kan je thuis wel lekker door met trainen en loop je na de loopsheid niet achter op het lesprogramma.
Dekrijp
Het tijdstip waarop de teef bereid is de reu te accepteren varieert sterk; gemiddeld rond de 10e dag na het begin van de uitvloeiing. Sommige teven laten zich echter de 3e dag al dekken en anderen de 20e dag pas. Het is dus zaak de teef gedurende deze hele periode aangelijnd te houden en contact met reuen zoveel mogelijk te beperken.
Gedrag
Bedenk dat de eerste loopsheid voor veel teven een gebeurtenis is, waar ze soms onzeker van kunnen worden. Het is in dat geval belangrijk de hond te steunen en moeilijke situaties te voorkomen.