De puppytest van Campbell

In 1975 publiceerde William E. Campbell in zijn boek “Behavoir problems in dogs”  (ISBN: 0966870506 een puppytest die nog steeds veel wordt gebruikt, de zogenaamde Campbell-test.

Al na gelang het toekomstige ‘gebruik’ van de hond hebben anderen de Campbell test aangepast, uitgebreid en/of bewerkt. Immers; een blindengeleidehond wordt met een heel ander doel aangeschaft dan bijvoorbeeld een huishond.

In de loop der jaren zijn er ook nieuwe test ontwikkeld maar de meest gebruikte test is nog steeds de (al dan niet aangepaste) puppytest van Campbell die afgenomen wordt als de pups tussen de zes en zeven weken oud zijn.

Een puppytest geeft geen garantie voor het toekomstige karakter van de pup. Hoe het karakter zich later zal gaan ontwikkelen is niet alléén afhankelijk van erfelijkheid en de goede zorgen van de fokker. Milieu-invloeden, ervaringen, de geleider en leerprocessen spelen tevens een grote rol. Toch is het de moeite waard om een puppytest uit te laten voeren. Het geeft goede indicatie van de potentie van de pup. Zo kan voorkomen worden dat iemand die een onderdanige rustige hond zoekt met de ruwste rakker uit het nest naar huis gaat. Natuurlijk weten goede fokkers wel zo’n beetje hoe de karakters van hun puppy’s zijn maar het is prettig om dit door een test te laten bevestigen.

De fokker of iemand anders die de pup kent mag deze mag deze test niet afnemen. De testresultaten worden dan beïnvloed omdat de pups de tester kennen.
Verder wordt de test, pup voor pup, afgenomen in een ruimte waar de pups nog nooit zijn geweest.

Een puppytest geen garantie voor het uiteindelijke gedrag van de pup. De redenen hiervoor zijn:

  1. De uitslag is mede afhankelijk van de vakbekwaamheid van de tester.
  2. De toekomstige eigenaar is mede bepalend voor de verdere ontwikkeling van het gedrag.
  3. De aankomende belangrijke socialisatie periode speelt een grote rol
  4. Omgevingsfactoren in de toekomst kunnen het gedrag beïnvloeden
  5. Zelfconditionering

Toch is het een goed idee om een puppytest af te laten nemen. De redenen hiervoor zijn:

  1. Het geeft de fokker een extra hulpmiddel om pup en toekomstige eigenaar goed te matchen. Het geeft de nieuwe eigenaar een aardig beeld van het potentiële karakter van zijn/haar/hun nieuwe huigenoot. Training kan je op deze manier op maat snijden. Een pittige pup pak je immers anders aan dan een onderdanig hondje.
  2. De uitslagen van de puppytest kunnen dienen als praatpapier om de toekomstige hondenbezitter wat meer over honden en hun gedrag te leren.
  3. Het voorkomt dat pupkijkers/kopers zelf aan het testen gaan

De kosten voor het afnemen van een puppytest door PuppyStar zijn €60 per nest + €10 per pup, exclusief reiskosten.