Doel

Sommige honden plassen zodra ze iemand uit het gezin of iemand anders zien. Boos worden helpt niet, want dan doen ze het uit angst nog een keer.

Medische oorzaken

Dit is een van de gedragingen die een medische oorzaak kunnen hebben. Vooral bij jonge honden kom je nogal eens een ontsteking in de urinewegen tegen, en dan meer bij teven dan bij reuen.

Maar ook de oudere teef, die gesteriliseerd is, kan een incontinentieprobleem krijgen doordat de hormonen, die zorgen voor een goede werking van de sluitspier, onvoldoende aangemaakt worden.

Als eerste moet je dus met een hond, die met urineverlies kampt, even langs de dierenarts. Als medische oorzaken volledig uitgesloten zijn hebben we te maken met een zogenaamd begroetings- of onderdanigheidsplasje. In dat geval kan de volgende methode helpen.

Methode

Een onderdanigheidsplasje kom je vooral bij puppy’s nogal eens tegen. De hond zegt dan tijdens een begroeting eigenlijk met het hele lichaam: ‘let maar niet op mij, ik ben er helemaal niet’, en zet dit kracht bij door wat urine te laten lopen. Mopperen helpt niks. Integendeel, dan wordt je puppy nog onderdaniger en zal nog meer onderdanigheidsplasjes doen.

De beste manier om er vanaf te komen is de hond totaal te negeren als er begroet wordt. Als je thuiskomt zie je de hond gewoon niet. Hij zal dan weer gaan zitten plassen, waarmee hij, zoals ik al zei, eigenlijk zegt: ‘let maar niet op mij’, en dat doe je dan ook niet. Vooral niet boos worden als hij geplast heeft, en vooral de plas niet gelijk opruimen waar de hond bij is.

Totaal negeren dus!

Natuurlijk heb je geen hond in huis om het dier volledig te negeren, maar het is het beste om voorlopig echt het begroetingsritueel met de hond af te schaffen. Ik zou de eerste 20 minuten na thuiskomst gewoon doen alsof de hond lucht is, hem daarna naar een ander vertrek brengen en dan pas het plasje opruimen, zodat de hond het niet ziet. Belangrijk is natuurlijk ook dat iedereen zich zo naar de hond opstelt. Alle mensen die de hond regelmatig begroeten, en waarbij de hond dan een plasje doet, moeten hieraan mee doen.

Als jij, en je bezoek, dit een paar weken consequent volhouden dan houdt het gedrag in bijna alle gevallen snel op.