De beste basis voor de toekomst!

Alle rassen, alle kruisingen en alle geleiders, mits boven de 15 jaar, zijn van harte welkom bij PuppyStart, onze puppycursus. Spelenderwijs maken jij en je pup de beste start voor de toekomst. Vanzelfsprekend werken we zonder enige vorm van fysieke dwang. We spelen in op de nieuwsgierigheid die elke puppy van nature in zich heeft. Het geven van puppycursussen is, inmiddels al meer dan 20 jaar, de specialiteit van PuppyStar.

Wat is het

PuppyStart houdt, naast fijn samen met uw hond bezig zijn, het socialiseren en het creëren van een goede band met de geleider, ook in dat we je nieuwe huisgenoot gehoorzaamheid gaan aanleren. We leggen in PuppyStart de gehele basis waarop we in de Junior Training verder doorborduren. PuppyStart is de allerbelangrijkste cursus die we bij PuppyStar verzorgen. We zetten de eerste stappen op weg naar de gehoorzaamheid waarbij het accent ligt op opvoeding. Natuurlijk is er volop aandacht voor de socialisatie. Je zult er versteld van staan wat je een jonge pup allemaal al kunt leren! Ze leren spelenderwijs echt in recordtijd.

Naast het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen aan je puppy is in de lessen een groot stuk achtergrond informatie voor de geleiders opgenomen. Immers, als je weet waarom een puppy bepaalde dingen doet dan wordt opvoeden ineens veel gemakkelijker. Natuurlijk kan je met al je vragen bij ons terecht. Hiervoor is zowel voor, tijdens als na de les volop gelegenheid.

Door middel van vrolijke, speelse en gezellige lessen leren we de pup hoe zijn naam is en dat het prettig is om naar zijn nieuwe baasje toe te komen. We maken een beginnetje met het leren lopen aan de riem, helpen je om de band tussen jou en je nieuwe huisgenoot zo hecht mogelijk te maken, besteden aandacht aan het kennis maken met ‘de wereld’ en doen veel aandachtsoefeningetjes. De basis van de latere training is immers aandacht voor het baasje. Een hond zonder aandacht voor zijn geleider kun je helemaal niet trainen!

Opvoeden van een puppy doe je zeker niet alleen op een trainingsveld. Opvoeden doe je vooral thuis. PuppyStar gaat daarom verder dan ‘alleen’ het aanleren van oefeningen en besteedt erg veel aandacht aan alle andere aspecten die horen bij de opvoeding van een puppy. Zo komen ook nog aan de orde: het zindelijk maken, hard in je handen bijten wat veel pups doen, alleen thuis blijven, spelen, hond en kind etc, etc.

In de puppycursus helpen wij je het hondje onder andere het volgende aan te leren:

 • Op de geleider letten
 • Zitten en blijven zitten
 • Niet in de etensbak duiken voordat de baas zegt dat het mag
 • Komen als de geleider roept
 • Netjes aan de riem lopen
 • Liggen en blijven liggen
 • Het loslaten en vasthouden van voorwerpen
 • Geen voedsel uit de hand van de geleider roven
 • Niet meer zo hard in handen bijten en/of broekspijpen hangen
 • Niet van straat eten
 • Betasten en tanden kijken
 • Braaf en foei
 • Staan
 • Oefeningentjes die de rangorde bevestigen
 • Allerlei andere commando’s
 • En voor de lol doen we tussendoor ook nog het nodige aan puppybehendigheid.

PuppyStart wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

Tijdens PuppyStart leren wij je om de clicker te gebruiken. Een clicker is geen wondermiddel waardoor een hond zomaar vanzelf gaat luisteren zoals weleens wordt beweerd. Het is een hulpmiddeltje waarmee je het gewenste gedrag, zelfs op afstand, heel nauwkeurig kunt isoleren en timen. Hierdoor wordt de verbinding tussen het gedrag en de daarop volgende beloning beter gelegd. Als een oefening is aangeleerd wordt de clicker weer afgebouwd. Het is dus niet zo dat je een heel hondenleven met een clicker rondloopt. Het gebruik van een clicker is bij PuppyStar niet verplicht. De lessen zijn ook zonder clicker prima te volgen. De ervaring leert echter dat puppy’s met clicker (of ander timingsmiddel) veel beter en ook sneller leren. Bij het aanleren van gewenst gedrag is timing immers cruciaal.

Voor wie

PuppyStart is speciaal bedoeld voor puppy’s vanaf ongeveer 9 weken. Zoals je in dit artikeltje kunt lezen is je nieuwe huisgenoot in deze periode uiterst gevoelig voor indrukken. De maximale leeftijd om je puppy nog voor PuppyStart in te kunnen schrijven is ongeveer 16 weken.

Doelstelling

PuppyStart is erop gericht u zoveel mogelijk kennis te geven over het omgaan met een hond zodat problemen voorkomen kunnen worden in plaats van ze later trachten te genezen. Aanleren van het juiste gedrag is zoveel gemakkelijker dan dingen afleren. Voor hele specifieke vragen en/of problemen kun je altijd terug vallen op de gedragstherapeuten van PuppyStar. Individuele begeleiding is gratis voor onze cursisten. Ook voor het samenstellen van Bachbloesem Remedies kan je bij ons terecht.

Medische aspecten

Een veelgestelde vraag is of een puppy dat nog niet volledig is ingeënt al wel met andere honden in contact mag komen. Helaas wordt door sommige fokkers nog steeds het (verouderde) advies gegeven een pup tot de laatste enting in de achtertuin te houden, niet mee de straat op te nemen en al helemaal niet mee naar een puppycursus. Zoals je hier kunt lezen is dat voor de geestelijke ontwikkeling van een puppy niet zo’n heel erg goed idee. Wij zijn dan ook dolgelukkig dat onze adviserende dierenartsen het ook medisch verantwoord vinden om zodra je een pup in huis krijgt te beginnen met de lessen. De kans op een lichamelijke ziekte is tig keer kleiner dan de kans op geestelijke beschadiging als je een pup in de achtertuin houdt!!!

Vaak wordt er gevraagd of het hondje geen enge ziekten op kan lopen gedurende de lessen. De kans hierop is uitermate klein maar niet voor de volle 100% uit te sluiten. Je hondje heeft, als hij van een goede fokker komt die de moeder goed heeft laten inenten, van zijn moeder de nodige antistoffen meegekregen. In het nest is de pup ook al voor de eerste keer ingeënt. Verder zijn, buiten de honden van PuppyStart, alle honden die bij PuppyStar trainen volledig ingeënt. Je puppy dient minimaal 1 keer Parvo en 1 enting tegen hondenziekte bij de fokker gekregen te hebben. Zonder deze enting mag je niet deelnemen aan de PuppyStart!

 

Vervolgmogelijkheden

Na PuppyStart kunnen jij en je hond deelnemen aan Junior Training, onze cursus voor puberhonden, die tevens voorbereidt op Kwispel, Behendigheid of FunStars.