Jeugdschurft
Demodex (demodicosis) wordt ook wel jeugdschurft of jonge hondenschurft genoemd. Dit is eigenlijk een verkeerde benaming want ook een oudere hond kan demodex krijgen. Of je hond wel of geen demodex krijgt is afhankelijk van de immuunstatus van de hond. De veroorzaker van demodex is de demodex canis mijt. De besmetting vindt meestal plaats in het nest, enkele dagen na de bevalling.
Wat is het
Demodex is een spinachtige mijt die je alleen onder de microscoop kunt zien. De mijt bevindt zich in de haarfollikels en voedt zich met cellen en afscheidingen van de huid. De mijt behoort, in geringe mate, tot de normale bewoners van de huid van de hond. Elke hond heeft deze mijt dus in zeer geringe aantallen in de huidfollikels zonder dat er klachten ontstaan. Bij honden met een verminderde weerstand en/of een onderliggende ziekte zal de demodexmijt zich sneller vermenigvuldigen en klachten zoals kaalheid, roodheid, jeuk en ontstekingen gaan veroorzaken. Omdat pups minder weerstand hebben dan een gezonde volwassen hond komt demodex het meeste voor bij pups. Vandaar de naam ‘jeugdschurft’.
Hoe ziet het eruit
Er zijn twee vormen van demodex:
- De lokale vorm.
Je ziet enkele kale, soms roodachtige, plekjes op de poten, snuit, bek en/of om de ogen. De hond heeft soms jeuk maar dat hoeft niet persé. Deze vorm ontstaat meestal bij honden die tussen de drie en zes maanden oud zijn. - De gegeneraliseerde vorm.
Alle vier de poten vertonen kale, vaak roodachtige, plekken, dikwijls gepaard gaande met ontstekingen en schilfers. Meer dan de helft van de huid is erbij betrokken en de hond heeft vaak zeer ernstige jeuk.
Wie krijgen het
Demodex komt vooral voor bij pups en jonge honden die een verzwakt immuunsysteem hebben. Echter; ook volwassen honden lopen risico als het immuunsysteem verzwakt door bijvoorbeeld een huidallergie, een onderliggende infectieziekte, een traag werkende schildklier, een chronische ziekte van de nier of lever, tumoren, veel wormen of stress. Ook hormoonwisselingen, zoals loopsheid, kan de groei van het aantal mijten stimuleren.
Behandeling
Omdat demodex tot uiting komt bij een verzwakt imuunsysteem moet je er altijd mee naar de dierenarts. Deze zal allereerst op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak en vervolgens een behandeling instellen met een mijtdodend middel. Bij de lokale vorm wordt er soms ook niets gedaan en wordt er afgewacht tot het vanzelf over gaat. Dat kan wel enkele maanden duren. Deze methode wordt alleen toegepast als de hond zelf geen last van de demodex heeft.
Besmettingsgevaar voor andere honden
Demodex is niet besmettelijk. Het probleem wordt veroorzaakt door het immuunsysteem van de hond die last heeft van demodex. Met een hond met demodex mag je dus, na toestemming van je dierenarts, bij PuppyStar gewoon komen trainen.