Doel
Sommige honden eten af en toe poep. Dat is een onsmakelijk gezicht, maar honden hebben kennelijk een andere smaak dan wij mensen.
Coprofagie (dat is de zondagse naam voor dit gedrag) kan een aantal oorzaken hebben. Voordat je aan gedragstherapie gaat denken moeten eerst mogelijke lichamelijke oorzaken uitgesloten worden.
Het komt voor dat een hond dit gedrag vertoont omdat het lichaam niet in staat is sommige stoffen uit het aangeboden voedsel goed op te nemen. Zo ontstaan gebreken (voedseldeficiëntie is de wetenschappelijke naam hiervoor), en daardoor kan dit gedrag ontstaan.
Het kan ook zijn dat het voer van de hond niet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Er zijn ook inwendige ziekten die dit gedrag kunnen veroorzaken. Al deze oorzaken resulteren uiteindelijk in een verstoorde homeostase, en het dier zal proberen deze verstoring te herstellen. Als jouw hond dit gedrag vertoont moet daarom als eerste de dierenarts ingeschakeld worden.
Pas als de bovenstaande oorzaken helemaal uitgesloten zijn heeft het zin om met training iets aan dit gedrag te doen.
Coprofagie is eigenlijk helemaal niet iets om je druk over te maken, het gedrag is over het algemeen niet schadelijk of storend. Een uitzondering vormt het eten van de ontlasting van paarden. Dit kan schadelijk zijn omdat paarden vaak ontwormd worden met chemische middelen. Resten van die middelen komen in de ontlasting terecht, en wat voor een paard niet schadelijk is kan voor een dier met een veel lager gewicht wel degelijk nadelige gevolgen hebben.
In het hondenwereldje circuleert de oplossing “geef je hond een eierkoek en het dier zal hoogstwaarschijnlijk stoppen met poep eten”. De reden dat het dier dan stopt met poep eten, zou de aanwezigheid van de stof ammoniak en/of ammonium in eierkoeken zijn.
Als je bij Google de zoekwoorden eierkoek + poep eten ingeeft dan krijg je 327 hits waarop het eierkoekenadvies gegeven wordt. Echter, geen enkele site geeft een wetenschappelijke onderbouwing van dit advies.
Een voorbeeld:
“Geef je hond eenmaal in de week een eierkoek. Het moet echt een eierkoek zijn, een andere helpt niet. Houd dat een week vol en je hond is van zijn gewoonte af. Blijf de hond ook daarna wekelijks een eierkoek geven. De werkzaamheid schijnt te zitten in het feit dat eierkoeken met ammoniak bereid zouden worden en daarmee een voedselsupplement zouden vormen, waar de hond behoefte aan heeft”.
Ook PuppyStar gaf in het verleden (onder het motto baat het niet dan schaadt het niet) het ‘eierkoekenadvies’ aan haar cursisten. Wij vroegen ons echter af of het wel een juist advies was. Daarom hebben wij, onder onze cursisten, een onderzoek gehouden.
Het onderzoeksrapport vind je onder het inloggedeelte op deze site.
De doelstelling van ons onderzoek was onderzoeken of het waar is dat honden stoppen met poep eten als ze eierkoeken eten, en zo ja, onderzoeken welke stof in de eierkoek daar dan verantwoordelijk voor is. Uit ons onderzoek mag worden geconcludeerd dat het geven van eierkoeken aan een hond niet significant helpt tegen welke vorm van coprofagie dan ook.
Methode
Om te beginnen zou de hond twee maal per dag gevoerd moeten worden. Bij grote honden is dit sowieso al raadzaam, en helemaal als er problemen zijn met gedrag dat met het spijsverteringssysteem te maken heeft.
Een veelgebruikte manier om dit gedrag aan te pakken is om aan het eten van ontlasting een onaangename gewaarwording te koppelen. Vroeger werd daarbij aan sambal en zout gedacht, maar dat werkt niet echt. Ook werd ontlasting bestrooid met peper.
Je zou eens kunnen denken aan een schrikeffect, bijvoorbeeld met een waterpistool. Als de hond daarvan schrikt en dan de baas opzoekt kan hij beloond worden voor het opzoeken van de baas. Hij komt immers veiligheid zoeken, en die kan de baas op dat moment bieden. Als je dit heel consequent doet zal de hond doorkrijgen dat het eten van poep ellende betekent. Dan stopt hij er na een tijdje wel mee.
Je moet wel erg consequent zijn met het laten schrikken van de hond. Als hij een keer poep kan eten zonder dat er iets gebeurt is het een soort loterij geworden: je kan soms de hoofdprijs winnen, en dat is genoeg reden om door te gaan. En de hond mag ook nooit merken dat de oorzaak van de ellende bij de baas ligt, want dan kan hij het vertrouwen in de baas verliezen.
Een andere manier is om de hond te leren wat “foei” betekent. (hoe dit kan staat in het stukje “foei” aanleren). Als je dan ziet dat de hond van plan is in iets te gaan happen kan je hem op dat moment nog laten stoppen en hem vervolgens een andere opdracht geven. Je kan hem dan bijvoorbeeld “hier” laten komen, en dat hier komen wordt dan uitbundig beloond.
Meer trainingsmethodieken vind je in het adviesrapport trainingsmethodieken bij coprofagie op het inloggedeelte voor onze cursisten op deze site.