Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je hond binnen plast en/of poept. Medische oorzaken, rangordeproblemen, verlatingsangst (ook wel scheidingsangst genoemd), onderdanigheidsplasjes (ook wel deemoedsplasjes genoemd) zijn slechts enkele voorbeelden. In dit artikeltje behandelen we alleen het zindelijk maken van een puppy.
Hardnekkig gaat nog steeds het fabeltje rond dat een hond, bij ongelukjes in huis, met de neus door zijn behoefte gehaald moet worden. Dit helpt niets, is slecht voor het reuk-orgaan en onhygiënisch, kortom het is gewoon dierenmishandeling. Elke hond wordt zindelijk, tenzij er een lichamelijke afwijking is. De een wat sneller dan de ander. Tot een maand of 9 is een ongelukje niet abnormaal. Als het hondje geslapen of gespeeld heeft, moet het meestal plassen. Maak daar gebruik van door hem dan uit te laten.
Doel
Pups die zo bij de moeder vandaan komen zijn vaak wel ‘nestzindelijk’, zij zullen hun behoefte niet in het nest of in hun mand doen. Maar zodra ze daarbuiten zijn ontlasten ze zich waar het hun uitkomt. Ze zijn dus eigenlijk wel zindelijk, maar nog niet op de goede plek. Met deze training kun je de zindelijkheid uitbreiden tot het hele huis.
Methode
Een jonge hond heeft redelijk voorspelbare tijden waarop hij ‘moet’. Deze momenten zijn veelal:
- na het eten
- bij het ontwaken
- na een spelletje, vlak voordat hij een tukje gaat doen
Het is dus zaak je hondje op die momenten goed in de gaten te houden en hem dan ook de kans te geven zijn behoefte op de goede plaats te doen. Als het een keertje mislukt dan helpt boos worden zeker niet. Als de hond er al iets van leert dan is het dat het niet veilig is om iets te doen in aanwezigheid van de baas. En dat moet je nou juist zien te voorkomen, want de hond moet het natuurlijk altijd fijn en veilig vinden bij de baas.
Gedrag dat beloond wordt zal graag herhaald worden. Ook met deze training moet je er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk successen geboekt worden, zodat er flink wat te belonen valt. De hond zal zo het gewenste gedrag snel herkennen en herhalen.
Op de momenten dat je kunt verwachten dat de hond iets moet doen kun je er het beste voor zorgen dat je met de hond ergens bent waar hij zijn behoefte rustig kan deponeren. Je gaat dus met hem naar buiten. Als de hond eenmaal buiten gepresteerd heeft wordt hij daarvoor uitbundig beloond. Die beloning kan in de vorm van een prijzend woord of een aai zijn, maar beter is het om een spelletje te doen als beloning. Want, als de hond eenmaal doorheeft dat het spelletje komt na het presteren, kun je een stap verder gaan door geen spelletje meer te doen alvorens de hond zijn behoefte gedaan heeft. Zo leert Junior dat er buiten niet gespeeld wordt voordat hij gedaan heeft wat er gedaan moet worden, en dat is een extra stimulans om zijn behoefte buiten te doen. Daarna wordt het immers pas echt dikke pret!
Een niet-zindelijke hond krijgt na ongeveer 19.00 uur geen drinken meer met het oog op de komende nacht. Verwacht niet dat het hondje in het begin de nacht zonder ongelukjes doorkomt, het heeft daar gewoon de lichamelijke mogelijkheden nog niet voor. Wellicht kun je ‘s nachts een poosje de wekker zetten (als de jonge hond de wekker al niet zelf is) en hem even laten plassen. Natuurlijk kun je Junior niet dag en nacht in de gaten houden. Als je niet op hem let kan het nog steeds fout gaan, en dat moet eigenlijk voorkomen worden. Een hulpmiddel is het plaatsen van een, niet te grote, behoorlijk hoge doos, kist, of helemaal ideaal een hondenbox. Een hond zal zelden zijn eigen plaats bevuilen. Vanzelfsprekend laat je het hondje als je thuis komt gelijk uit.
De hondenbox als hulpmiddel
Een hondenbox wordt ook wel bench of kamerkennel genoemd. Het is een soort kooi van metalen spijlen of gaas, met een deurtje er in. Sommige modellen zijn eenvoudig opvouwbaar tot een plat pakketje. Dat kan best handig zijn als u de bench een keer moet verplaatsen. Meer over benchtraining vind je hier.
Tijdelijk op de slaapkamer
In het begin mag je een puppy best ’s nachts op de slaapkamer laten slapen. Dan is het dier de eerste dagen niet zo alleen en merk je het gelijk als het beestje midden in de nacht iets moet doen. Zindelijkheidstraining gaat ook door als het buiten al donker is! Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een hond de rest van zijn leven bij je op de slaapkamer bivakkeert! Omdat een pup vaak al nest-zindelijk is zal hij zijn bench niet snel bevuilen mits deze niet te groot is. Je hebt hiermee dus een hulpmiddel dat tijdens de zindelijkheidstraining er voor kan zorgen dat er geen ongelukjes gebeuren.
Als het onverhoopt toch een keertje fout mocht gaan: niet boos worden, het dier kon even niet anders. Je kunt hooguit op jezelf boos worden omdat je eventjes niet op hebt gelet of de hond te lang alleen hebt heeft gelaten.