Voor ons mensen is spelen een speelse aangelegenheid. Voor honden is het echter bloedserieus. Al spelende bepalen honden onderling hun rangordepositie, leren pups communiceren met hun soortgenoten en leren ze dat te hard bijten een grauw oplevert.

Speel vaak met je hondje. Een pup heeft dit nodig!
De ranghoogste neemt bij honden meestal de initiatieven.
Daarom begin en eindig je het spelletje zelf.

Gebruik een speciaal stukje speelgoed wat alleen tevoorschijn komt als je met Junior wilt spelen. Dan blijft het spannend en het voorkomt tegelijkertijd dat Junior degene is die een spelletje begint. 

Goed speelgoed

Goed speelgoed is voldoende groot, heeft geen scherpe kantjes, lijkt niet op gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven en is voldoende lang om er een trekspelletje mee te kunnen spelen. Leuk is een bal aan een touw of een flosstouw. Een tennisballetje in een oude sok doet het ook goed maar dan mag je niet gaan mopperen als iemand zijn zondagse sokken laat slingeren en de hond ermee gaat spelen.

Loslaten

Natuurlijk zullen we het hondje eerst moeten leren wat het commando ‘los’ betekent. De gemakkelijkste en beste methode is om het speelgoedje te ruilen voor wat lekkers. Op het moment dat je puppy het speelgoed loslaat geef je  snel de aanwijzing ‘los’en geeft hem zijn beloning. Vervolgens geef je het speelgoed weer terug, de pret kan weer beginnen. Zo oefen je al spelende een paar keer. 

Zorg er wel voor dat je een goede beloning in petto hebt. Bij pups is dat vaak een primaire bekrachtiger. De beloning moet in ieder geval nóg leuker zijn dan het spelletje. Een hond laat echt zijn speelgoedje niet los voor een brokje wat hij niet lekker vindt. Het komt zelden voor dat pups een speelgoedje leuker vinden dan wat voor voedsel dan ook. 

Mocht dit het geval zijn dan kun je het volgende proberen: Allereerst haal je de spanning van het speelgoed af. Het speelgoed tijdens het spelletje dus zelf loslaten, dan is het al een stuk minder aantrekkelijk. De hond hou je bovenaan zijn halsbandje vast zodat hij er niet vlug met speelgoed en al tussenuit kan knijpen. De meeste honden laten dan los. De beloning is in dit geval dat je gelijk weer begint met spelen.

Sommige honden raken veel te opgewonden van een spelletje. In dat geval is het beter om geen trekspelletjes te doen.

Eindig spelletjes altijd zelf.
Neem het speeltje af en berg het op voor de volgende keer. Doe je dit niet, dan wint de hond.