De bench als hulpmiddel

Bij de opvoeding van een puppy is een hondenbox, ook wel ‘bench’ genoemd, vrijwel onmisbaar. Het is immers vrijwel onmogelijk je puppy dag en nacht in de gaten te houden. Voor je het weet doet Junior zijn behoefte binnen, zet hij zijn tanden in je zondagse schoenen en het bankstel, of springt hij constant tegen de kinderen en ga zo maar door. Kortom; Junior is ongewenst gedrag aan het ontwikkelen.

Stel; je gaat eventjes boodschappen doen. Een kwartiertje weg en vlug weer naar huis. Als de deur opengaat komt je puppy blij en vrolijk aangekwispeld.

Echter; het baasje begroet hem niet. Integendeel je bent erg boos want Junior heeft de kans waargenomen en het bankstel gesloopt. De hond begrijpt niet waarom je zo boos bent, raakt in de war en wordt onzeker. Hij was zo blij dat je er weer was. In zijn ogen ben je een waardeloze roedelleider.

Niet straffen

Een hond straffen voor wat hij 1 minuut daarvoor gedaan heeft is zinloos. Bovendien weet een pup weet echt niet dat je in een botje behoort te kluiven en niet in de poten van de salontafel. Het verschil tussen een flosstouw en de gordijnen is een puppy ook onbekend. Dat moet je hem leren en tot zolang is het verstandig te voorkomen dat Junior ontdekt dat hij streken uit kan halen als je eventjes afwezig bent.

De aanschaf van een bench is dus het overwegen waard. Met een hondenbox heb je een hulpmiddel dat je de mogelijkheid biedt een puppy te leren alleen thuis te blijven zonder dat er ongewenst gedrag ontstaat. Daarnaast kan je de bench inzetten als hulpmiddel bij het zindelijk maken.

Wat is het

Een bench is een soort kooi van metalen spijlen of gaas, met een deurtje er in. Sommige modellen zijn eenvoudig opvouwbaar tot een plat pakketje, en dat kan best handig zijn als je de hondenbox een keertje wilt verplaatsen. Een opvouwbare bench is ook handig als je van kamperen houdt en de hond mee mag op vakantie.

Een bench moet zo groot zijn dat de hond er rechtop in kan staan en er, als je je hond aan het zindelijk maken bent, net languit in kan liggen. Als je een bench op de groei koopt kun je halverwege een schotje plaatsen, zodat de lengte van de box aangepast wordt aan het formaat van de hond.

Training

Als je een hondenbox koopt moet dat wel een fijn, veilig plaatsje voor Junior worden. Dit is de plaats waar hij eten krijgt, waar zijn mand staat, zijn speelgoedjes te vinden zijn en waar hij met rust gelaten wordt. De bedoeling is uiteindelijk dat je de hond een tijdje alleen kunt laten in de bench, zonder dat hij daardoor gestresst raakt. Natuurlijk moet de hond dan wel eerst leren dat een hondenbox geen straf is maar een rustige, veilige en fijne plek om in te verblijven.

Dit kan je doen door het in de bench aangenaam te maken. Je legt een oude deken of kleedje op de grond, lokt de hond de eerste paar keren met een lekker brokje in de bench, en doet het deurtje voorlopig nog niet dicht. De hond krijgt voorlopig ook eten in de bench. Als hij er in het begin een keer vrijwillig ingaat beloon je hem uitbundig en krijgt hij weer wat lekkers. Pas als de hond onbevangen zijn bench instapt kan je beginnen met het deurtje even dicht te doen. Niet te lang, het moet leuk blijven.

Als je dit consequent doet zal de hond in een paar dagen de box als ‘zijn plek’ beschouwen en zich er vol vertrouwen in terug trekken of er zonder protest in gaan als je dat wilt. Pas als het zover is kun je de hond gerust even in de bench laten met het deurtje dicht. Oefen dit vooral ook als je gewoon thuis bent!

Omdat een pup vaak al nestzindelijk is zal hij niet snel zijn bench bevuilen. Verder is een hondenbox tijdens de zindelijkheidstraining gemakkelijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ongelukjes gebeuren. Als het onverhoopt toch een keertje fout mocht gaan: niet boos worden, het dier kon even niet anders. Je kunt hooguit op jezelf boos worden omdat je de hond te lang alleen hebt gelaten.