Ervaringen met Bachbloesem Remedies

Als je Bachbloesem Remedies gebruikt is het altijd moeilijk aan te geven wat de invloed van de remedies is op het verloop van een casus. Immers, als therapeut zet je vaak meerdere middelen in bij gedragsproblemen, en aan het eind van de rit is het dan niet meer goed te achterhalen welk middel nou precies verantwoordelijk is geweest voor welke gedragsverandering.

Om ‘wetenschappelijk’ uit te zoeken wat de remedies doen zou je een dubbelblind onderzoek moeten uitvoeren op een populatie identieke dieren. In laboratoriumcondities kan zoiets misschien wel eens, maar als gedragstherapeut voor honden kun je hier niet aan beginnen. Ook het uitsluiten van het placebo-effect doe je als serieuze therapeut niet. Ik ken tenminste geen enkele Bachbloesem therapeut die een cliënt met een flesje kraanwater naar huis zou kunnen sturen om iets te bewijzen dat hij allang weet.

Ik gebruik intussen bij veel casussen Bachbloesem Remedies ter ondersteuning. Soms gaat het om dingen die niet direct of slechts zijdelings met het probleem te maken lijken te hebben maar die je gelijk meeneemt in de therapie. Soms gaat het om dingen die je zonder de Bachbloesm Remedies veel moeilijker, of misschien wel niet, voor elkaar zou kunnen krijgen en, eerlijk gezegd, zet ik Bachbloesem remedies ook in onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Hieronder staan een paar casussen waarbij het gebruik van Bachbloesem Remedies bij de honden een grote rol speelden.

Bach bloesem Remedies worden samengesteld bij het karakter van het dier, en zo kan het zijn dat je voor één en hetzelfde probleem bij verschillende individuen op verschillende samenstellingen uitkomt. Daarom is bij de diverse casussen de samenstelling van de Bachbloesem Remedies niet vermeld.

In verband met de privacy van de eigenaren zijn de namen van de honden veranderd.

__________________________________________________________________ 

Rakker

Rakker is een middenslag kruising van ruim 4 jaar, die in wandelaars, fietsers en (vooral) postbodes beet.
De hond had voor dit probleem al elders therapie ondergaan.
Het probleemgedrag werd daar gediagnosticeerd als dominante agressie. Rakker kwam uit therapie met de kanttekening ‘kan niet beter, hier moet je maar mee leren leven’. De eigenaar was hier niet tevreden mee en vroeg ons om te helpen.
Tijdens de anamnese noteerden we onder andere de volgende karakteristieken van deze hond: Rakker kwam uit het asiel toen hij 10 maanden was, het was een zwervertje met onbekende achtergrond. Hij kan moeilijk alleen zijn, zoekt steun bij onweer, is een kieskeurige eter die snel last van zijn ingewanden heeft. Hij is bang van allerlei vreemde mensen, vertoont agressie naar wandelaars, fietsers, de postbode en hij snapt daarbij van achteren en laag.
Onze diagnose was simpel: het is een onzeker type met geconditioneerde, angst-geïnduceerde agressie. Er werden Bachbloesem Remedies afgestemd op dit karakter, en een bijpassende gedragstherapie werd ingezet. Na enkele maanden Bachbloesem Remedies en gedragstherapie is het een vrolijke en open hond geworden die blijmoedig bij bezoekers op schoot springt. Buiten vervalt hij soms nog in zijn oude gedrag, en dus loopt hij veiligheidshalve met een muilkorfje. De problemen met de ingewanden zijn helemaal over.

__________________________________________________________________ 

Max

Max is een gezelschapshondje waar de fokker graag eens goed mee voor de dag wil komen op een show.
Er is al aan ringtraining gedaan, en dat gaat best goed. Maar zodra het ‘echt’ wordt zakt de fokker de moed in de schoenen en de hond presteert dan ook niet goed. Dit lijkt een vicieuze cirkel te zijn, want hoe slechter de hond het doet hoe meer het zelfvertrouwen van de fokker gedeukt wordt. De fokker gaat zich zo steeds meer een buitenbeentje voelen op de shows, en dat heeft weer zijn weerslag op de hele presentatie. Zo kwam deze combinatie nooit in de eerste tien van het klassement terecht, en voor een fokker die een goede reputatie op wil bouwen is dat vervelend.
Max kan beschreven worden als een schuchter individu met weinig initiatief. Hij leert wel snel, en heeft tegelijkertijd toch ook wat dominante trekjes.
In eerste instantie was het de bedoeling dat we Max een betere showhouding aan zouden leren met clickertraining. Tijdens het eerste consult besloten we ook Bachbloesem Remedies voor zowel hond als eigenaar in te zetten.
Door ziekte van de fokker kwam er van een tweede consult, waar we echt aan de gang zouden gaan met clickertraining en targetstick, niets terecht.
Vlak daarna kwam de fokker toch met deze hond uit op een show in België. Ze werden daar eerste in hun categorie.

__________________________________________________________________ 

Jessie

Jessie is een 3 jaar oude kruising van herdershonden. Zij heeft een heel slechte start heeft gehad. De hond is als pup mishandeld, geschopt, geslagen en half verdronken door de eerste eigenaar. De huidige eigenaar heeft zich over de hond ontfermd, maar het is voorspelbaar dat zo’n achtergrond flinke problemen kan opleveren. Die zijn er dan ook. Bovendien is er intussen HD vastgesteld bij deze hond. De prognose is in dit soort gevallen ronduit slecht, omdat men er doorgaans van uit gaat dat socialisatie een éénmalig en onomkeerbaar proces is.
Jessie is voornamelijk bang, vooral voor mannen en jongens. Tijdens ons eerste bezoek zagen we hoe de hond met de staart tegen de buik en flink blaffend een veilige hoek van de kamer opzocht. Binnen korte tijd stoven door angstrui de haren in het rond. Ze bleef gedurende ons hele bezoek onbenaderbaar en zeer alert op elke beweging van de bezoekers. Het was duidelijk dat met deze hond niet te trainen viel, en dus konden we niet meer doen dan Bachbloesem Remedies samenstellen.
Een maand later was de angstrui vrijwel weg. Bovendien herstelde de hond zich snel, 5 minuten na binnenkomst wilde ze al voer van me aannemen.
Weer een maand verder waren we zo ver dat ze bezoek blaffend tegemoet ging. Na een aarzelende kennismaking duwde ze dan een snuit in de hand van sommige bezoekers.
Pas vanaf dit moment was de hond zo ver te benaderen dat er mee getraind kon worden. Alle voorgaande vorderingen zijn dus voornamelijk aan de Bachbloesem Remedies te danken.

__________________________________________________________________ 

Sammy

Sammy is een dolenthousiaste hond van bijna twee jaar. De lijst met problemen van deze hond is lang. Hij is veel te enthousiast als er bezoek komt, hij dringt zich onophoudelijk op, en pakt bij gebrek aan aandacht desnoods een willekeurig voorwerp (GSM, afstandsbediening, …) en vernielt dat. Hij bestijgt mensen, kinderen en reuen, hij is gefixeerd op eten, pikt eten van de katten en al het andere dat eetbaar is en voor het grijpen ligt. Hij trekt als een wilde aan de slipketting (met deze hond is op een andere hondenschool getraind), hij gaat grommen en happen als hij ‘af”‘moet in zijn mand of op een deken. Bovendien is hij bang voor harde geluiden zoals onweer.
Ook deze hond had een slechte start, hij is afkomstig uit een dierenwinkel en is nu sinds een half jaar bij de derde eigenaar. Dat is een druk gezin, en een drukke en aandacht eisende hond erbij kan dan te veel zijn.
Op het moment dat de eigenaar mij inschakelde stonden ze op het punt om de hond de deur uit te doen omdat ze letterlijk gek van hem dreigden te worden. Bij zo’n geval trek je alles uit de kast wat je als therapeut in huis hebt, inclusief Bachbloesem Remedies. De remedies sorteerden snel effect, met name het hyperactieve en drammerige gedrag werd snel minder.
De rest was een kwestie van vervangend gedrag aanleren en houdingsveranderingen van het gezin tegenover de hond.
Alles bij elkaar duurde het toch 7 maanden voordat de eigenaren vonden dat het goed ging en men de situatie leefbaar noemde.
Maar het snelle en duidelijke effect van de Bachbloesem Remedies zorgde er wel voor dat de eigenaar een Bach therapeut in de arm nam om iets aan langdurige problemen bij zichzelf te doen.