Blaffen op commando

Methode

Begin binnenshuis met een speeltje dat de hond graag wil hebben. Pak het speeltje, en ga met je rug naar de hond toe staan.

Als de hond het graag wil hebben zal hij onmiddellijk (of na een tijdje) een geluidje laten horen. Misschien begint hij met een piep, misschien met een volwassen blaf. Als hij niet reageert wil hij het speeltje niet graag genoeg hebben, en moet je een ander voorwerp zoeken. Het kan ook zijn dat hij gewoon niet gemotiveerd is, en dan moet je het op een ander moment of een andere dag proberen.

Op het moment dat hij geluid maakt: omdraaien en het speeltje naar de hond gooien (dit is de beloning voor het geluid maken, hij krijgt immers wat hij hebben wilde).

Herhaal dit een paar keer, totdat de hond doorheeft wat de bedoeling is: geluid maken betekent dat hij het speeltje gaat krijgen.

Stel vervolgens het moment van omdraaien wat uit, zo dat de hond langer door moet gaan met geluid maken. Als hij piepte zal het nu hoogst waarschijnlijk blaffen worden, want hij moet en zal het speeltje hebben. Hij gaat dus meer zijn best doen om het te krijgen.

Als je zeker kan voorspellen dat de hond altijd gaat blaffen als je met speeltje in de hand de hond de rug toedraait wordt het tijd een commando er aan te verbinden. Dat commando kan iets zijn als: “luid”, “spreek”, “oef”, “blaf”, enz. Het mag een willekeurig woord zijn, als het maar niet lijkt op een ander commando dat je gebruikt (“blaf” lijkt op “af”, dus “blaf” komt alleen in aanmerking als je bijvoorbeeld “down” gebruikt voor het gaan liggen op commando). 

Het commando leer je aan door, vlak voordat je de rug naar de hond toedraait, het commando te geven. 

Het wordt dus: speeltje pakken, commando, omdraaien, hond gaat blaffen, weer omdraaien en de hond krijgt het speeltje. Als dit een aantal malen gedaan is zal de hond op commando gaan blaffen en hoef je niet steeds meer om te draaien.

Als de hond het speeltje in de bek heeft is hij natuurlijk stil. Je kan hem dus laten ophouden met blaffen door hem het speeltje te laten vangen. Vlak voordat je het speeltje gooit moet dan het commando voor zwijgen gegeven worden. Dit kan weer van alles zijn, zoals “stil”, “klaar”, “zwijg”, “stop”, “genoeg” enz. als het maar weer niet lijkt op een commando dat al gebruikt wordt.

Als de hond dit binnenshuis beheerst wordt het tijd de omstandigheden wat te verzwaren. Doe het een paar keer in de tuin (andere omgeving, iets meer afleiding), doe het dan op straat, daarna in het park enz. 

Belangrijk is natuurlijk dat het opvolgen van het commando in de aanleerfase steeds beloond wordt, maar als de hond het speeltje graag wil hebben is dit al genoeg motivering en hoef je er verder niets aan te doen. 

Als de commando’s er eenmaal goed inzitten bij de hond kan je de beloning gaan afbouwen, hij krijgt dan niet meer altijd het speeltje maar slechts af en toe. Uiteindelijk is het resultaat dan dat “oef” en “zwijg” net zulke normale commando’s zijn als “volg”, “af” enz.