Achtergrond

Sommige honden kunnen moeilijk alleen thuis blijven. Ze kunnen dan allerlei ongewenst gedrag vertonen, zoals blaffen of janken, het interieur verbouwen, onzindelijkheid, of proberen uit huis te ontsnappen. De oorzaak van dit verschijnsel kan ‘verlatingsangst’ zijn, maar het komt veel vaker voor dat de hond nooit goed heeft geleerd om alleen thuis te blijven. Er is een groot verschil tussen verlatings- scheidingsangst en ‘gewoon’ niet alleen kunnen blijven. Cliënten die in gedragstherapie zijn kunnen er hier meer over lezen.

Verlatingsangst 

Er is sprake van ‘verlatingsangst’ als het ongewenste gedrag begint binnen 20 minuten nadat de eigenaar de deur van de woning achter zich dichtgetrokken heeft. Dit is eenvoudig zelf te constateren door bijvoorbeeld een videocamera te installeren die het gedrag van de hond registreert. Als je bij het afspelen van de opname ziet dat de hond binnen 20 minuten nadat je de deur uitging stress vertoont (zoals speekselen, hijgen, nerveus heen en weer drentelen, piepen) al dan niet samen met een of meer van de bovengenoemde ongewenste gedragingen is de diagnose waarschijnlijk  ‘verlatingsangst’ en dien je een gedragstherapeut in te schakelen. Ga hier vooral niet zelf aan knutselen en koop ook geen Clomicalm, Selgian of andere medicatie via internet. De enige die hierbij kan helpen is een goed opgeleide gedragstherapeut die samenwerkt met je dierenarts.

Als het veel langer dan 20 minuten duurt voordat de hond gaat protesteren met ongewenst gedrag heb je te maken met een trainingsprobleem. De hond heeft dan nooit geleerd dat even alleen blijven niet het einde van de wereld betekent, en dat de eigenaar altijd bij hem terug komt. In dat geval is het volgende advies het proberen waard.

Preventie

Het is natuurlijk het leukste als ongewenst gedrag voorkómen kan worden. Als een hond het interieur gaat verbouwen kan bijvoorbeeld een bench uitkomst bieden. Maar het verblijf in een bench moet dan wel op een goede manier aangeleerd worden. Daar is hier meer over te lezen.

Het voorkomen van allerlei ongewenst gedrag kun je doen door er voor te zorgen dat de hond flink uitgeput is als je weggaat. Dit kun je doen door een flinke wandeling met de hond of een goede partij rennen voordat je weggaat.

Een goede Activity Ball

Een andere manier is om de hond flink zijn hersentjes te laten gebruiken. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen voorhanden zoals een ‘Activity ball’. Dit is een kleurige bal van hard plastic met een diameter van 14 cm. waarin twee gaatjes zitten. De maaltijd (brokjes) van de hond kan in deze bal gedaan worden, en dan moet de hond maar zien dat hij het voer er uit peutert. Deze ballen bestaan in allerlei uitvoeringen. Koop een goede kwaliteitsbal. Er zijn ballen op de markt waarvan je de gaten groter en kleiner kunt maken. Sommige zijn van een inferieure kwaliteit. Menig dierenarts heeft een dergelijke bal van de bek van een hond moeten zagen.

Kong

Ook leuk is een zogenaamde ‘Kong’ die op hetzelfde principe ‘afleiden’ gebaseerd is. Het voordeel van een Kong is dat je veel meer afwisseling in de dingen die je erin stopt kunt brengen. Je kan het de hond ook steeds moeilijker maken om het voedsel eruit te peuteren, bijvoorbeeld door te werken met een heel klein beetje gesmolten kaas in combinatie met brokjes. Een Kong kan je vullen met allerlei voedsel. Er zijn zelfs recepten voor in omloop. De hond kan het er daarna uitpeuteren. Van al dat proberen en werken wordt hij lekker afgeleid en moe, en dan heeft de hond minder energie over om te gaan klieren als u er niet bent.

Training

Daarnaast zal de hond moeten leren dat het niet erg is om even alleen gelaten te worden. Dit betekent dus dat er getraind moet worden.Een goede manier om dit te doen is er voor te zorgen dat de hond iets heeft om zijn aandacht op te concentreren als het baasje er niet is. Neem hiervoor een (afsluitbare) doos of trommel met lekkers, en zorg dat die trommel, duidelijk zichtbaar voor de hond, op tafel staat als er aan deze training gewerkt wordt. 

Met deze training is het belangrijk om nooit verder te gaan dan de hond aan kan. Als de hond tijdens de training een keer overeind komt ben je te snel gegaan en moet je enkele stappen terug doen, zodat het weer goed gaat. Een hond herhaalt immers alleen gedrag dat hem iets oplevert, en in dit geval moet je er voor zorgen dat het rustig op zijn plaats blijven liggen altijd resulteert in een beloning. 

Begin met de hond op zijn plaats te leggen, en geef dan iets lekkers uit de trommel. Als de hond zo een paar minuten rustig ligt krijgt hij weer iets lekker als beloning. De boodschap wordt zo: “Als ik blijf liggen krijg ik iets lekkers uit die trommel. Die trommel moet ik dus goed in de gaten houden!” 

Daarna sta je op, zegt ‘blijf’, loopt een meter weg, komt gelijk weer terug en geeft de hond iets lekkers uit de trommel. Dit herhaal je een paar keer. Als dit goed gaat loop je weer die paar meter weg, en blijft dan even op die afstand staan. Ga dan weer terug en geef de hond iets uit de trommel. 

Hierna ga je eerst de tijd verder opbouwen (zorg dat je een paar minuten kunt blijven staan op niet al te grote afstand van de hond, je blijft voorlopig in het zicht). Als dat lukt ga je iets verder weg staan en begint dan opnieuw met het opbouwen van de tijd: eerst kort, dan steeds langer. 

Als je zo door de hele kamer kunt bewegen en ergens blijven staan, en de hond rustig blijft liggen, wordt het tijd om even uit zicht te gaan. Ga eventjes (enkele seconden hooguit) de kamer uit, en kom dan gelijk weer terug. Laat in het begin de kamerdeur maar open staan, het is al moeilijk genoeg zo. Als dit goed gaat mag je iets langer de kamer uit, maar zorg er vooral voor dat je nooit zo lang wegblijft dat de hond opstaat, want dan ben je echt te ver gegaan. Als dit allemaal goed gaat kun je het weer moeilijker maken door enkele seconden de kamer uit te gaan en de kamerdeur even dicht te doen. Ook dit bouw je weer langzaam verder op. 

Zo ga je door met het opbouwen van de tijd dat je de kamer uit kunt totdat dit een kwartiertje goed gaat. Als je eenmaal die periode kunt overbruggen komt de volgende stap: eventjes de voordeur uit. Niet te lang, want de hond hoort echt wel dat je het huis verlaat, en dan is voor de hond het spelletje opeens weer ietsje veranderd. 

Als je zo ver bent dat je een kwartiertje het huis uit kunt, en de hond blijft al die tijd rustig liggen, dan weet de hond dat “blijf” betekent dat het baasje gegarandeerd terugkomt, en dat er dan ook een beloning op volgt. Daarmee zou het ongewenste gedrag over moeten zijn. 

Vergeet niet elke keer dat de hond alleen moet blijven de trommel met lekkers op tafel te zetten. Die trommel is na deze training het symbool geworden dat het baasje gegarandeerd terugkomt! Vergeet ook niet om na thuiskomst, of als er niet getraind wordt, de trommel weer weg te halen. 

Let op: als je een cursus volgt bij een hondenschool dan heb je een goede kans dat ‘blijf’daar betekent: ‘blijf op je plaats en verroer je niet’. Om het voor de hond niet verwarrend te maken kun je dan voor het alleen thuis blijven beter een ander woord gebruiken, zoals bijvoorbeeld ‘stay’. Meer over commandovoering kan je hier lezen.