Samenvatting
Er zijn methoden waarbij de hond (langzaam) kan leren herrie te verdragen. Het dier kan ook leren dat de herrie ‘dikke pret’ betekent. Onderstaande methodieken berusten op het leervermogen van de hond. De therapie kan ondersteund worden met Bachbloesem Remedies, homeopathie en/of allopatische medicijnen.
Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom maken we bij PuppyStar gedurende de puppycursus regelmatig een hoop herrie en laatst hadden we zelfs een echte rookbom.
Angst voor geluiden, vuurwerk en onweer
Sommige honden zijn bang voor knallen en andere onbekende of onverwachte harde geluiden. Vaak begint dit als angst voor onweer of vuurwerk, maar het kan ook helemaal uit de hand lopen. De hond gaat dan zijn angst generaliseren. Op het laatst is je hond dan zelfs bang voor het geluid van regen op het dak of het ritselen van een krant.
Op zich is angst voor bepaalde geluiden niet abnormaal. Het heeft een duidelijke functie bij het voortbestaan van de soort. Dat geldt niet alleen in de vrije natuur maar ook bij onze huishonden. Een hond die niet schrikt van een aanstormende vrachtwagen zal immers al snel een verkeersslachtoffer worden. Het is daarom helemaal niet zo gek als een hond schrikt van iets dat hij niet kent. Wat er na de eerste schrik gebeurt hangt een beetje van de hond af. Sommige honden wachten even af of er nog meer onheilspellends gaat gebeuren. Andere honden willen gaan kijken wat de oorzaak van die herrie is. Weer andere honden willen het liefst meteen zo ver mogelijk weg van al die ellende.
Angst leidt er toe dat het lichaam onder andere het hormoon adrenaline aanmaakt. De functie hiervan is om het lichaam ‘paraat’ te maken. De hartslag neemt toe, de pupillen worden vergroot, alles wordt klaar gemaakt voor snelle reacties in dienst van het overleven. Het probleem met angstgedrag is dat, als die adrenaline eenmaal door het lijf van de hond giert, hij helemaal niet meer aanspreekbaar is. Je hond reageert niet of nauwelijks meer op commando’s. Het dier is nog maar met een ding bezig; lijfsbehoud.
Corrigeren
Het toedienen van pijnprikkels, zoals bijvoorbeeld een correctie met een slipketting, heeft bij angstgedrag geen enkele zin. Je kunt in deze situatie de hond met een pijnprikkel soms nog wel iets leren maar het is in een angstsituatie een gevaarlijke methodiek omdat de pijnprikkel vrijwel altijd averechts werkt. Denk maar even ‘als een hond’: je hoort iets dat je verontrust en vervolgens krijg je ook nog eens korte felle pijn aan je nek. Als hond weet je het dan zeker. Dat geluid is niet alleen eng, het geluid doet je nog pijn ook! Het is inderdaad niet pluis…..
Voorkomen is beter dan genezen
Om problemen te voorkomen kun je bijvoorbeeld een CD met geluidseffecten gebruiken. Op deze manier kun je, met alle overige tips die onze cursisten tijdens de les krijgen, een pup langzaam laten wennen aan geluiden zodat je kunt voorkomen dat de hond op latere leeftijd een fobie voor geluiden gaat opbouwen. In de handel zijn diverse CD’s met geluidseffecten te koop. Cursisten van PuppyStar krijgen, indien nodig, de door ons zelf samengestelde geluiden-cd gratis. Deze CD verkopen wij niet aan derden. De handleiding vind je op het inlog gedeelte voor cursisten op deze site. Ben je je inlogcode vergeten stuur dan eventjes een mailtje of vraag het aan Ans. Met een CD met geluiden kun je ook proberen om de angst voor geluiden te verminderen.
Ondersteuning
Je kan, naast het gebruiken van een geluiden CD, ook proberen om de reactie op de ‘emotie angst’ met medicatie te verminderen. Er staan hiervoor meerdere wegen open. Uit de natuurgeneeswijzen kun je putten uit homeopathische medicaties of uit Bachbloesem Remedies. Deze kan je ook ter preventie inzetten bijvoorbeeld rond de feestdagen in december. Een vakkundig en op ‘maat gesneden’ samengesteld flesje Bachbloesem Remedies kan de scherpe kantjes van alle herrie met oud en nieuw eraf halen. Laat je door de handel niet wijsmaken dat je met een standaard ‘vuurwerkcombinatie’ Bachbloesem Remedies altijd goed af bent. Dat is pertinent niet waar. Niet elk dier (en mens) zit geestelijk hetzelfde in elkaar. Schrik is afhankelijk van meerdere factoren. Alleen iemand die je hond goed kent is in staat de juiste combinatie Bachbloesem Remedies voor jouw hond samen te stellen.
Als homeopathie of Bachbloesems niet (b)lijken te werken kan je ook nog je toevlucht nemen tot Selgian of Clomicalm. Dit zijn beide allopathische medicijnen die uitsluitend via de dierenarts te verkrijgen zijn. Als je hiernaar moet grijpen dan moet er ook een hondengedragstherapeut ingeschakeld worden die kan helpen met de verdere begeleiding.
Klik hier voor informatie over dit onderwerp van de gedragskliniek van de universiteit van Utrecht