Voor een onderzoek naar de bepaling van de normaalwaarden van bijniermerghormonen, wat hopelijk op gaat leveren dat tumoren dadelijk in een vroegtijdig stadium opgespoord kunnen worden, zijn wij op zoek naar gezonde honden tussen de twee en acht jaar.
Het onderzoek wordt gedaan door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Voor wie hem kennen: ‘onze’ Stijn maakt in het kader van zijn opleiding tot dierenarts deel uit van het onderzoeksteam, samen met zijn professoren.
Het onderzoek vindt plaats bij de afdeling Paraveterinair van het Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15 in Breda op vrijdag 12 juni vanaf 10.30 uur.
Voor dit onderzoek vragen wij u zelf ochtendurine op te vangen en dat op 12 juni mee te brengen. Bewaar het monster in de koelkast en voorzie het van een sticker met je naam, telefoonnummer en de gegevens van de hond zoals ras / kruising, reu of teef en de leeftijd. Op 12 juni wordt dan nog een speeksel en bloedmonster (2 ml.) afgenomen door de mensen van de Universiteit. Een bloedmonster mag, maar moet niet. Het is natuurlijk het fijnste als het wel mag, maar betreft het een hond die niet goed meewerkt of ziet de eigenaar het niet zo zitten, dan is het onderzoek al erg geholpen met alleen urine en speeksel. De afname van speeksel en eventueel bloed wordt op een speelse manier gedaan, om zoveel mogelijke stress te vermijden. De honden hoeven niet nuchter te zijn en worden niet geschoren.
Wil je deelnemen meld je dan via e-mail aan bij Ans Kolen (ans@puppystar.nl) of Pauline Steneker (p.steneker@rocwb.nl). Dan krijgen we een beetje een idee van het aantal deelnemers.
Waarvoor is deelname aan dit onderzoek belangrijk?
De bepaling van bijniermerghormonen is mogelijk een diagnostiek middel die in de toekomst gebruikt kan worden voor de diagnose van het feochromocytoom. Dat is een tumor van het bijniermerg. De tumor produceert abnormale hoeveelheden hormonen zoals adrenaline en noradrenaline. Door de extra aanmaak van hormonen ontstaan er vele klachten, zoals veel plassen en drinken, buikpijn, diarree, hartkloppingen, hoge bloeddruk en spontane bloedingen. Doordat de ziekteverschijnselen divers zijn is het op dit moment nog niet gemakkelijk om de diagnose te stellen en wordt vaak gemist. Dit is echter belangrijk, omdat feochromocytoom dodelijk kan zijn, mits het op tijd ontdekt wordt.
Sinds kort is het mogelijk om bij honden de hormonen uit het bijniermerg te meten in het bloed, speeksel en urine. Echter, omdat de normaalwaarden ontbreken zal de bepaling vrij weinig betekenis hebben op dit moment. In dit onderzoek willen wij bij een aantal gezonde honden de bijniermerghormonen in het bloed, urine en speeksel gaan bepalen en op deze manier de diagnostiek van feochromocytoom te gaan verbeteren.
Doe mee en help met dit onderzoek wat slecht vijf minuten duurt en waarmee waarschijnlijk een nieuwe methode geïntroduceerd kan worden om de diagnose feochromocytoom vast te stellen.
Namens alle honden alvast bedankt!