Eindelijk, zomer! Zoals elk jaar weer een jaargetijde met specifieke aandachtspunten voor hondenbezitters.
Realiseert u zich dat honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan u denkt.
Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar u als eigenaar moet er wel op bedacht zijn. Door goed op uw hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama’s worden voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen
Laat uw hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water.
Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt. Zoek in plaats daarvan plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat.
Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!
Vermijd ritjes met de auto en schaf eventueel een Body cooler® aan, een mat die uw hond helpt om koel te blijven. Deze is verkrijgbaar bij uw dierenspeciaalzaak.
Wanneer oververhit
De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen.
Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.
Oververhit en nu
Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die u elke 5 minuten ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.
Hond in de auto
Honden achterlaten in auto’s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto.
Hond in auto aangetroffen
Wanneer u in een auto een hond aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance.
Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!
Ruit inslaan
Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval.
Overige risico’s bij warm weer
Pas op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen. Dit kan ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden.
Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan ’s ochtends of ’s avonds en niet midden op de dag.
TIP: Wilt u er een dagje met de fiets op uit en toch de hond meenemen? Er zijn allerhande mandjes en fietskarren voor honden in de handel. Vraag uw fietsenwinkel of kijk eens op internet.
De voetzolen van een hond zijn dan wel dikker dan die van de mens, maar heet asfalt is geen pretje. Probeert u dat zelf maar eens met blote voeten…
Honden die regelmatig lange afstanden lopen op asfalt zullen dikkere voetzolen hebben en misschien minder snel last krijgen, maar prettig is het niet. Omdat de hond zweet via zijn voetzolen en het wegdek warm is, kunnen de voetzolen snel tot bloedens toe afslijten, met alle bijbehorende ellende!
TIP: Kijk regelmatig ’s avonds de voetzolen van uw hond na, dan spoort u problemen sneller op.
Probeer uw hond dus niet te hard te laten rennen op een heet wegdek en mocht uw hond echt doorgesleten voetzolen hebben, koop dan schoentjes voor hem of haar. De betere dierenspeciaalzaak kan u zeker helpen en ook hier biedt internet allerlei mogelijkheden.
Dagje naar het strand? Houd er rekening mee dat de hond niet overal welkom is! Op veel stranden mag de hond tijdens de zomermaanden niet of alleen ’s avonds komen. Lastig als u daarvoor dat hele stuk hebt gereisd en daar ter plaatse pas achter komt! Mag de hond wel op het strand, vraagt u zich dan goed af of u de hond hiermee een plezier doet. De ene hond vermaakt zich kostelijk met zand en water, de andere hond zal het al snel te warm vinden.
Neem een handdoek mee waar de hond op kan liggen (zo lekker is dat hete zand niet) en een parasol of paraplu voor de nodige schaduw. Natuurlijk vergeet u ook niet om een bak vers water voor de hond mee te nemen.
Oude honden en pups
Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.
Kortneuzigen
Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.
Concluderend
Houdt uw hond koel en houdt hem goed in de gaten. Uw eigen oplettendheid kan uw hond zijn leven redden. Uw hond is van u afhankelijk. Help hem gezond deze warme zomer door!
(Tekst: Hondenbescherming)