Wintertips:

Gezonde honden vinden spelen in de sneeuw heerlijk en kunnen daar ook gewoon goed tegen. Algemeen kan gezegd worden dat je de hond geen gekke sprongen moet laten maken in verband met de kans op een blessure. Laat ze ook geen sneeuw eten. Dit geeft diarree. Sneeuwballen gooien is daarom eigenlijk niet zo’n goed idee.
Laat ze zeker niet voor de lol op het ijs lopen. Sloten en plassen die bevroren zijn kunnen messcherpe windrandjes hebben die de voetzolen beschadigen. Om van dooiijs maar niet te spreken. Elk jaar verdwijnen er honden onder het ijs!!

Voorkom onderkoeling:
Honden met een normale vacht hebben het niet snel koud. Ze krijgen het op een actieve winterwandeling of training zelfs warm. Het gevaar loert bij het uitrusten in de sneeuw. Even op adem komen kan natuurlijk geen kwaad maar langer in de sneeuw liggen is niet goed. Dan koelen de spieren en ingewanden te veel af.
Zorg er dus voor dat je hond fit genoeg is om mee te gaan als je lange wandelingen wilt maken en laat hem niet te lang in de sneeuw liggen. Neem desnoods iets mee waar je hond op kan liggen om te rusten.

Oudere en jonge honden hebben iets meer moeite met het op temperatuur houden van het lichaam. Neem hiervoor maatregelen. Blijf niet te lang in de kou met een oudere of jonge hond en neem iets mee waar ze op kunnen liggen als ze onderweg bij een wandeling moeten rusten.
Honden die een dunne vacht of weinig haar hebben kun je het best iets aandoen tegen de kou. Vooral de buik moet warm blijven dus een dekje alleen zal niet voldoende zijn maar er zijn genoeg soorten goede bescherming te koop laat je hiervoor adviseren bij een dierenwinkel.

Doe iets tegen ijsvorming tussen de tenen:
Vooral honden met een langharige vacht hebben last van ijsvorming. Een pegeltje her en der in de vacht is geen probleem. Maar er is dan ook vaak sprake van ijsvorming tussen de tenen. En dat gaat pijn doen.
Doordat de lichaamstemperatuur van je hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest dit weer. Zo klontert er na verloop van tijd een hele bal tussen de tenen. Lopen wordt dan pijnlijk en het verwijderen is erg moeilijk omdat die bal keihard is. Voorkomen is dus beter.
Knip lange haren tussen de tenen en langs de voetzolen dus altijd kort. En knip het haar aan de achterkant van de poot (tot ongeveer 10cm. hoogte boven de voetzool) ook weg.

Verder is het handig om bij korte wandelingen vaseline te smeren op de kussentjes en tussen de tenen. Dat slijt wel af bij het lopen maar je kan het ook meenemen en onderweg bijsmeren als het nodig is. Je kunt ook speciale wax via de dierenarts krijgen: de fabrikant is Diafarm en het heet ‘potevoks til hunde’ (potenwax voor honden in het Deens). Deze wax is speciaal ontwikkeld voor de sneeuw. Het blijft beter zitten dan vaseline en beschermt de poten ook tegen gestrooide pekel.
Voor langere wandelingen bestaan er heuse hondenschoenen.

Voorkom ‘wintervoeten’:
Hondenpoten zijn prima bestand tegen sneeuw en kou. Maar net zoals wij vinden ze het daarna ook wel weer erg lekker om zich in de warmte te koesteren. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond dan zijn poten gaat likken. Dat komt omdat de voetzolen dan te snel te warm worden. Ze krijgen dan ´wintervoeten´ die kriebelen en prikken en soms ook rood worden. Dat is niet schadelijk maar wel vervelend voor je hond.
Je kunt dit voorkomen door in ieder geval altijd bij binnenkomst de poten droog te maken maar niet te hard te wrijven. Direct voor de kachel of andere warmtebron gaan liggen is ook niet zo goed. Laat je hond eerst even op normale ‘kamertemperatuur’ komen voordat hij lekker voor de open haard mag. Je doet hem daar zeker een plezier mee (ook al denkt hij daar in het begin misschien zelf even anders over !)

Hou de oren in de gaten:

Oren zijn gevoelige organen die doorgaans (binnenin het oor) dezelfde temperatuur hebben als het lichaam. Sneeuw smelt en kan weer opvriezen zodat de oren hier last van hebben. Hou de oren van je hond dus in de gaten en droog ze altijd goed af als je weer naar binnen gaat.
Niet te hard wrijven anders krijg je hetzelfde effect als bij de wintervoeten. Het kan zijn dat je hond toch heel hete flapjes krijgt, dat is niet erg dat gaat vanzelf binnen een paar uur over. Wij krijgen zelf vast ook heel hete en rode oortjes van al die sneeuwpret.

Bron: http://www.dogsincluded.nl/
40.000 plekken in heel Europa die zeer geschikt zijn om samen met je hond vakantie te vieren.