Het woord affirmeren komt van affirmare wat bevestigen, vastmaken betekent.

Affirmaties zijn eigenlijk niets meer, en vooral ook niets minder, dan korte positieve in de tegenwoordige tijd gestelde zinnetjes waarin je een eigen doelstelling bevestigt die je tegen jezelf elke keer opnieuw weer herhaalt.
Het doel hiervan is dat het onderbewustzijn deze gedachte in zich opneemt en aanvaardt. Ons onderbewustzijn is uiterst gevoelig voor suggestie. Alles wat wordt opgenomen, wordt als waarheid beschouwd. Ons onderbewustzijn oordeelt niet. Dit geldt zowel voor negatieve als voor positieve gedachten.

Alles is energie 

Alles bestaat uit energie en alles is energie. Het klink wellicht vreemd maar ook onze gedachten bestaan uit energie. Positieve gedachten trekken positieve energie aan, negatieve gedachten trekken negatieve energie aan, angst trekt angst aan, blijheid trekt blijheid aan enz. Als je bijvoorbeeld een aantal keren per dag tegen jezelf zegt: ”ik hou van mezelf’, ook al voel je dat helemaal niet zo sterk als je zou willen, dan gaat die gedachte zich ‘settelen’ in je hoofd en zich op termijn manifesteren in je doen en laten waardoor je leven zich volledig kan veranderen doordat je gedrag verandert. Andersom gaat het ook op. Immers; als je je halve leven gehoord hebt dat je ‘niks kan’, ‘dat een ander alles écht veel beter deed’, dat je er ‘niet uit ziet’, of wat dan ook dan geloof je dat. Je gedraagt je er zelfs naar waardoor deze gedachten keer op keer bevestigd worden.

Alles is energie, het is enkel de concentratie van die energie die bepalend is voor de dichtheid van de zichtbare materie.
Albert Einstein

Zelf suggestie

Je zou affirmaties een vorm van zelf suggestie kunnen noemen. Daar is niets mis mee! De wat denigrerende uitspraak: “Dat is gewoon suggestie” verhult een van de grootste wonderen en mysteries van het leven zelf.

Affirmaties en Bachbloesem Remedies

Wij begeleiden onze cliënten bij het proces zoveel mogelijk bronnen aan te boren om te kunnen komen tot “Heal Thyself” zoals Edward Bach formuleerde. Dat trachten wij onder andere te bereiken door onze manier van “werken” (wat wij liever begeleiden noemen), middels deze website, de tijd die we samen doorbrengen, door altijd met je te overleggen wat er deze keer aan bloesems in het remedie flesje komt en waarom. Alleen dan ben je betrokken bij het proces en dat is erg belangrijk! Hierbij hoort ook, als je dat wilt, het samen maken of aanbieden van een op dit moment voor jou passende affirmatie wat een extra mogelijkheid is om je te ondersteunen in je groeiproces.

Enkele tips om tot een, voor jou, goede affirmatie te komen

 • Woorden als niet, geen, kunnen, moeten, willen en zullen komen niet in een affirmatie voor.
 • Formuleer datgene wat je affirmeert altijd positief, in de tegenwoordige tijd en in een bevestigende zin.
 • Je kunt een affirmatie het beste beginnen met “ik ben” in plaats van “ik wil, moet en zal”.
  Als je zegt “ik ga van mezelf houden” dan zeg je tegelijk dat je dat op dit moment niet doet.
  Je affirmeert dus “ik hou van mezelf” in plaats van “ik moet van mezelf leren houden”. Woorden als “ik wil niet falen” impliceren dat mislukken tot de mogelijkheden behoort en je wilde jezelf nou nét van het tegenovergestelde overtuigen.
  In plaats van “ik wil niet falen”: affirmeer je bijvoorbeeld “ik heb vertrouwen in mezelf, in het leven en het universum. Ik ben vol moed en innerlijke kracht”.
 • Maak maar 1 affirmatie tegelijk.
 • Denk goed na over de boodschap van de affirmatie. Wat wil je bereiken?
 • Het gevoel dat de bevestiging opwekt kan meer betekenis hebben dan de woorden zelf. Voelt de affirmatie die je hebt gemaakt goed aan?
 • Hou het realistisch en haalbaar.
  Als ik elke keer tegen mezelf zou zeggen dat ik piepjong, uiterlijk bloedmooi en super slank ben dan zou ik mezelf aardig zitten te beduvelen en me behoorlijk belachelijk voelen.
  Wat ik wel affirmeer is bijvoorbeeld ‘ik ben blij met meZelf’ of ‘ik ben mooi om wat ik ben’
  Affirmeren is geen goochelen en lang niet alle affirmaties werken. Soms werken ze zelfs helemaal niet. Probeer het later dan opnieuw, wellicht ben je er dan wel aan toe.
 • Ook een goede manier om tot een voor jou goede passende affirmatie te komen is kijken naar de gemoedstoestanden van een remedie als deze in balans is. Aan de hand daarvan kun je kijken wat momenteel het hoofddoel is van wat je wil bereiken.
 • Affirmaties worden nooit gebruikt om emoties weg te stoppen. Wie zich gekwetst voelt, kan door het herhalen van het zinnetje: “ik ben waardevol” rust en kalmte in zichzelf brengen. Het is echter van het grootste belang om tevens bij jezelf na te gaan waarom je je zo gekwetst voelt.

Hulpmiddeltjes 

 • Een affirmatie herhaal je meerdere malen per dag.
 • Je kunt de zinnetjes innerlijk of hardop zeggen of op allerlei kladjes papier schrijven.
 • Als je door je hele leefomgeving heen telkens weer je affirmatie tegenkomt dan denk je er elke keer weer aan en herhaal je de affirmatie met grote regelmaat. Persoonlijk vind ik het echter niet zo prettig als mijn visite en huisgenoten mijn affirmaties lezen. Daarom heb ik daarvoor een paar trucjes bedacht:
 1. Schrijf de affirmatie op een papiertje in een bepaalde kleur. Kies deze kleur met zorg uit. Door een bij de bevestiging passende kleur te kiezen wordt de affirmatie versterkt. Dat papiertje stop je in je broekzak. Daarnaast “behang” je je leefomgeving met blanco, onbeschreven papiertjes van dezelfde kleur. Hiervoor zijn zelfklevende post-it memo’s uiterst geschikt.
  Ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Elke keer als je zo’n onbeschreven gekleurd papiertje ergens ziet hangen word je herinnerd aan de affirmatie die je maakte.
 2. Teken met zorg een bij je affirmatie passend symbool op het papiertje. Een klavertje vier, een bloemetje, de zon of wat dan ook.
 3. Iedereen heeft wel eens een liedje in het hoofd dat je ergens gehoord hebt en dat maar door je hoofd blijft zingen. Hiervan kan je gebruik maken. Maak een liedje van je affirmatie en zing het. (Wellicht is het verstandig dat te doen als er verder niemand thuis is.) Grote kans dat het, zonder dat je er bewust mee bezig bent, door je hoofd blijft zingen. Het beste werken melodieën waar je prettige herinneringen aan hebt. De melodie zelf geeft dan al een goed gevoel.
 4. Maak er een vaste gewoonte van elke keer dat je de remedies inneemt tevens je affirmatie uit te spreken.

Tot besluit

Het is niet zo dat alleen door een zinnetje te herhalen, je doelen in no-time binnen handbereik liggen. Sommige doelen liggen ver en hebben tussenstappen nodig om deze te kunnen bereiken. Sommige doelen zal je ook niet bereiken op de manier die je op dit moment voor ogen hebt.
Echter;

Als je de zon niet kan bereiken, dan kom je nog steeds bij de sterren terecht