Over helen en genezen

Als je in Nederland iemand vraagt wat Bachbloesem Remedies doen heb je een goede kans dat je als antwoord krijgt dat het een manier is om het zelfgenezende vermogen van iemand te herstellen of te activeren.
Zo’n uitspraak kan nogal wat verwachtingen wekken, met name bij mensen die ziek zijn. Daarom ga ik in dit stukje wat dieper in op het verschil tussen helen en genezen.

In de Engelse taal worden Bachbloesem Remedies vaak aangeduid als een ‘healing’ modaliteit. Dat Engelse woord ‘healen’ kun je vertalen met “genezen” maar ook met “helen”. In het Nederlandse taalgebied werden helen en genezen vroeger als synoniem voor elkaar gebruikt. We hebben niet voor niets het gezegde dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Tegenwoordig houden veel artsen zich echter slechts bezig met geneeskunde en niet met helen. Het lijkt erop dat genezen en helen tegenwoordig twee verschillende begrippen geworden zijn.

Genezen

Volgens Van Dale Hedendaags Nederlands betekent het woord genezen: ‘van een ziekte of aandoening herstellen, beter maken, doen herstellen’.
Genezen kun je zo zien als het herstellen van een functie. Als je bij een ongeluk een vinger kwijtraakt heb je een gapende wond waardoor vuil naar binnen komt en waardoor je bloed verliest. Die wond kan genezen, de functie van de huid ter plekke kan herstellen, waardoor vuil buiten blijft en bloed binnen. Maar de functie van de vinger krijg je er niet mee terug.

Helen

Volgens Van Dale Hedendaags Nederlands betekent het woord helen: ‘gezond worden’. Volgens het zelfde woordenboek betekent het woord gezond: ‘in een toestand van fysiek en psychisch welbevinden, niet ziek’. Je kunt helen dus goed omschrijven als de weg naar een toestand van fysiek en psychisch welbevinden. Als je dus bij een ongeluk een vinger kwijt raakt kun je, naast het genezen van de wond, ook nog helen. De functie van de vinger wordt daardoor niet hersteld, maar een toestand van fysiek en psychisch welbevinden hoeft hiervan niet afhankelijk te zijn.

Balans

Als je teruggaat naar de oorsprong van Bachbloesem Remedies dan is het duidelijk dat het allemaal begon met een manier om in balans te komen. Als je die toestand bereikt hebt ben je ‘heel’, weer volledig wie je bedoeld was te zijn. Als de balans op alle niveau’s hersteld is kan je veel gemakkelijker in harmonie met jezelf en met je omgeving te leven. Als je die staat van heelheid bereikt hebt ben je vanzelf minder vatbaar voor ziektes, en als je een ziekte hebt kan je er gemakkelijker mee omgaan.

Auteurs: Ans Kolen en Herman Peet