Rescue Remedy, de eerste hulp remedie

In het begin van de jaren 30 verbleef Dr. Bach in Cromer in Norfolk. Daar prepareerde hij een kant en klare combinatie van bloesems die hij gebruikte in allerlei noodsituaties, zoals ongelukken, shock, heftig schrikken, verbrandingen, hevige pijn, angst, paniek en andere acute lichamelijke en/of geestelijke onbalans.

In eerste instantie gebruikte Bach voor deze remedie maar drie remedies namelijk Clematis, Impatiens, en Rock Rose. Later voegde hij daar nog Cherry Plum en Star of Bethlehem aan toe. Zelf had hij altijd een flesje met deze remedie, ook wel “Rescue Remedy” of “Five Flower Remedy” genoemd, bij zich.

De vijf bloesems in de eerste hulp remedie zijn

  1. Clematis: voor het verdovende gevoel van “ver weg” te zijn, “er niet bij te zijn” of zelfs “uit je lichaam treden”.
  2. Impatiens: voor de mentale innerlijke stress en spanning.
  3. Rock Rose: voor de acute angst en paniek gevoelens.
  4. Cherry Plum: voor de angst de zelfbeheersing te verliezen.
  5. Star of Bethlehem: voor de shock.

Alleen voor acute situaties

De eerste hulp remedie wordt alleen toegepast in acute situaties. Door een dergelijke situatie raakt het energetisch stelsel uit balans. Eerste hulp remedie helpt deze balans gemakkelijker te herstellen. Rescue Remedy mag, net als alle andere remedies, nooit een vervanging zijn voor een bezoek aan de dokter!

Tovermiddel

Zowel de druppels als de zalf zijn tegenwoordig immens populair en breed verkrijgbaar. Het wordt gepromoot als een soort “tovermiddel”. Tot op zekere hoogte is het dat ook. Ik zal nooit verstandelijk kunnen bevatten wat ik na het toedienen van rescue aan reacties bij de honden van mijn hondenschool heb gezien. Bij hen is het onmogelijk dat er een placebo-effect optreedt na het toedienen van rescue en derhalve werkt het in acute gevallen en goed ook.

Helaas wordt de eerste hulp remedie tegenwoordig nogal eens niet meer gebruikt waar Dr. Edward Bach haar voor maakte…..
Tot mijn verbazing lees ik steeds vaker internet adviezen als ‘neem rescue (soms nog aangevuld met een lukraak naar aanleiding van een e-mailtje gekozen andere bloesem) en u zult zien dat uw problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon’. Voor een behoorlijk aantal Euro’s wordt dit tovermiddel vervolgens per post opgestuurd. Dit is beunhazerij. Een eerste hulp remedie is, de naam zegt het al, bedoeld voor eerste hulp bij acute situaties en niet voor “pleisters plakken” op onbalans in het menselijk energiesysteem.

Rescue Remedy kan en mag derhalve nooit dienen als “lapmiddel” of compensatie van bijvoorbeeld een onverstandige leefwijze en/of langer bestaande onbalans op emotioneel gebied.
Symptoombestrijding zal overigens ook nooit zoden aan de dijk zetten. Het onderbewuste van elk levend wezen neemt daar geen genoegen mee en zal elke keer weer andere levenslessen op het levenspad sturen net zolang tot er bewust wordt geleerd en begrepen wat in het onderbewuste leeft.

Eerste hulp remedie is dus enkel inzetbaar voor acute situaties. Derhalve is het verstandig deze remedie in de verbandtrommel van elk huishouden op te nemen. Rescue is ook effectief bij situaties zoals een ruzie tussen partners, een bezoek aan de tandarts of maar net wat u als emotioneel belastend ervaart. Ook kinderen zijn er vaak bij gebaat evenals huisdieren. Rescue remedie is gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt het vinden bij drogisterijen en vrijwel alle natuurwinkels.

De eerste hulp remedie kan rechtstreeks vanuit de stockbottle (het moederflesje) ingenomen worden maar ook opgelost worden in een glas water. U gebruikt in dit geval 4 druppeltjes. Het water wordt met kleine slokjes opgedronken. Wij adviseren daar ruim te tijd voor te nemen en ondertussen te trachten u te ontspannen en uw gedachten te vullen met, voor zover mogelijk, positieve gedachten.

Eerste hulp remedie wordt ook gebruikt in de vorm van zalf bij verstuikingen, kleine verbrandingen, huid wondjes en dergelijke. Deze zalf kunt u kant en klaar kopen. Bij het maken van kompressen worden er 6 druppels vanuit het stock-flesje opgelost op een halve liter water.